Welke Regio Voorspelt de Huizenprijs in Jouw Regio
En moet je je zorgen maken als de huizenprijzen in Amsterdam ooit weer gaan dalen?
In deze nieuwsbrief:
Of je je zorgen moet maken als in Amsterdam de huizenprijzen ooit weer gaan dalen
Hoe data en econometrische concepten je helpen zien in welke regio’s de huizenprijzen het eerst stijgen of dalen
Voor actuele voorspellingen van huizenprijzen en hypotheekrentes kan je altijd kijken op www.watgaandehuizenprijzendoen.nl. Op de 4e vrijdag van de maand zal deze nieuwsbrief weer een update geven van de voorspellingen inclusief uitgebreide rapporten.
Er wordt vaak gesproken over dé huizenmarkt. Dé huizenmarkt bestaat alleen niet, waarmee we bedoelen dat elk huis anders is en dus ook theoretisch een unieke prijsontwikkeling heeft. Dat we toch spreken van dé huizenmarkt komt doordat de prijs van verschillende huizen in Nederland natuurlijk wel gelijkenissen vertoont, als jouw huis in waarde daalt dan zal dat waarschijnlijk ook gelden voor het huis van je buurman. Je ziet dat ook terug als je de prijsontwikkeling vergelijkt van alle regio’s die het CBS publiceert, er is een verschil in prijsontwikkeling tussen regio’s maar prijzen bewegen over de langere termijn vergelijkbaar. Met andere woorden, er lijkt correlatie te zijn tussen de huizenprijzen in verschillende regio’s. Dat is op zich niet super boeiend, we weten gevoelsmatig al wel dat er correlatie is tussen de huizenprijzen in verschillende regio’s, het is pas echt interessant om te zien of in sommige regio’s de prijzen eerder bewegen dan in andere regio’s. En of het voor jou uitmaakt als je hoort dat in Amsterdam de prijzen weer door het dak gaan.
Om daar inzicht in te krijgen kan je gebruik maken van een methode die kijkt naar of er causaliteit is tussen twee tijdreeksen. Met andere woorden, beweegt de ene regio eerder dan de andere? We kunnen dit definiëren door middel van Granger causaliteit. Granger causaliteit is een statistische methode die wordt gebruikt om te bepalen of een tijdreeks nuttig is bij het voorspellen van een andere tijdreeks. Het werd in 1969 voorgesteld door Clive Granger en is vernoemd naar hem. Het idee is om te testen of de toekomstige waarden van een tijdreeks kunnen worden voorspeld op basis van de historische waarden van een andere tijdreeks. Als de historische waarden van de tweede tijdreeks nuttige informatie bevatten voor het voorspellen van de toekomstige waarden van de eerste tijdreeks, dan wordt gezegd dat de tweede tijdreeks Granger-oorzaak is van de eerste tijdreeks. Het is belangrijk op te merken dat Granger causaliteit alleen “voorspellende causaliteit” vindt en geen “ware causaliteit”. Ware causaliteit is iets waar filosofen dagen over kunnen discussiëren, maar laten we hier maar over de simpelere dingen des levens houden.
In onderstaande tabel hebben we de Granger causaliteit berekent tussen alle regio’s waarin het CBS onderscheidt maakt. De tabel toont de statistische zekerheid dat de ene regio eerder beweegt (de prijs leidt) dan de andere (met een vertraging tot maximaal 6 maanden). Hoe zekerder dat is, hoe rode de kleur. Je ziet in de tabel dus bijvoorbeeld terug dat de prijs in Rotterdam met name volgt op de prijs in Amsterdam, heel Nederland, West-Nederland en Zuid-Holland. Voor ‘s-Gravenhage is dan alleen Amsterdam weer interessant om naar te kijken om een voorspelling te doen van de huizenprijs in den Haag.
Op deze manier kan je dus zien of prijsontwikkelingen in verschillende regio’s in Nederland eerder bewegen dan de regio die voor jou interessant is. En of je misschien even moet wachten met overbieden in Noord-Brabant als je leest dat in Amsterdam de prijzen weer aan het zakken zijn.
Mocht je geïnteresseerd zijn in een andere weergave van deze tabel voor eigen gebruik of de harde cijfers, stuur dan een mailtje naar contact@predictiveAI.nl. In een volgende nieuwsbrief zullen we weer een update geven van de voorspellingen van huizenprijzen en hypotheekrentes op basis van ons AI model (en alle updates van banken en andere financiële instellingen) met alle achtergrond die daar bij komt kijken. Mocht je daar niet op kunnen of willen wachten, op https://www.watgaandehuizenprijzendoen.nl/ wordt er elk dag een update gedaan van de voorspellingen met de meest actuele data van financiële markten en Google Trends ontwikkelingen.